My lovely friends


Salam, pagi ini bila Cikgu buka yahoo search engine, satu tajuk menarik perhatian cikgu dan cikgu ingin berkongsi bersama pembaca. Bukan apa, kekadang ada yang terlepas pandang. Maaf dalam bahasa Inggeris :

By Kristyn Kusek Lewis

They’re just like you. But with lots of money.

But many modern millionaires live in middle-class neighborhoods, work full-time and shop in discount stores like the rest of us. What motivates them isn’t material possessions but the choices that money can bring: “For the rich, it’s not about getting more stuff. It’s about having the freedom to make almost any decision you want,”

source : credit to :
http://shine.yahoo.com/event/financiallyfit/5-secrets-of-self-made-millionaires-1370279/


1. Set your sights on where you’re going

Twenty years ago, Jeff Harris hardly seemed on the road to wealth. He was a college dropout who struggled to support his wife, DeAnn, and three kids, working as a grocery store clerk and at a junkyard where he melted scrap metal alongside convicts. “At times we were so broke that we washed our clothes in the bathtub because we couldn’t afford the Laundromat.” Now he’s a 49-year-old investment advisor and multimillionaire in York, South Carolina.

There was one big reason Jeff pulled ahead of the pack: He always knew he’d be rich. The reality is that 80 percent of Americans worth at least $5 million grew up in middle-class or lesser households, just like Jeff.

Wanting to be wealthy is a crucial first step. Says Eker, “The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.”

2. Educate yourself

When Steve Maxwell graduated from college, he had an engineering degree and a high-tech job—but he couldn’t balance his checkbook. “I took one finance class in college but dropped it to go on a ski trip,” says the 45-year-old father of three, who lives in Windsor, Colorado. “I actually had to go to my bank and ask them to teach me how to read my statement.”

One of the biggest obstacles to making money is not understanding it: Thousands of us avoid investing because we just don’t get it. But to make money, you must be financially literate. “It bothered me that I didn’t understand this stuff,” says Steve, “so I read books and magazines about money management and investing, and I asked every financial whiz I knew to explain things to me.”


He and his wife started applying the lessons: They made a point to live below their means. They never bought on impulse, always negotiated better deals (on their cars, cable bills, furniture) and stayed in their home long after they could afford a more expensive one. They also put 20 percent of their annual salary into investments.
Within ten years, they were millionaires.

3. Passion pays off
In 1995, Jill Blashack Strahan and her husband were barely making ends meet. Like so many of us, Jill was eager to discover her purpose, so she splurged on a session with a life coach. “When I told her my goal was to make $30,000 a year, she said I was setting the bar too low. I needed to focus on my passion, not on the paycheck.”


With $6,000 in savings, a bank loan and a friend’s investment, Jill started packaging gourmet foods in a backyard shed and selling them at taste-testing parties. It wasn’t easy. “I remember sitting outside one day, thinking we were three months behind on our house payment, I had two employees I couldn’t pay, and I ought to get a real job. But then I thought, No, this is your dream. Recommit and get to work.”

The positive attitude worked: Jill’s backyard company, Tastefully Simple, is now a direct-sales business, with $120 million in sales last year. And Jill was named one of the top 25 female business owners in North America by Fast Company magazine.

According to research by Thomas J. Stanley, author of The Millionaire Mind, over 80 percent of millionaires say they never would have been successful if their vocation wasn’t something they cared about.


4. Grow your money


Most of us know the never-ending cycle of living paycheck to paycheck.The fastest way to get out of that pattern is to make extra money for the specific purpose of reinvesting in yourself,” says Loral Langemeier, author of The Millionaire Maker. In other words, earmark some money for the sole purpose of investing it in a place where it will grow dramatically—like a business or real estate.


There are endless ways to make extra money for investing—you just have to be willing to do the work. “Everyone has a marketable skill,” says Langemeier. “When I started out, I had a tutoring business, seeing clients in the morning before work and on my lunch break.”A little moonlighting cash really can grow into a million. Twenty-five years ago, Rick Sikorski dreamed of owning a personal training business. “I rented a tiny studio where I charged $15 an hour,” he says. When money started trickling in, he squirreled it away instead of spending it, putting it all back into the business. Rick’s 400-square-foot studio is now Fitness Together, a franchise based in Highlands Ranch, Colorado, with more than 360 locations worldwide. And he’s worth over $40 million.

5. No guts, no glory

Last summer, Dave Lindahl footed the bill for 18 relatives at a fancy mansion in the Adirondacks. One night, his dad looked out at the scenery and joked, “I can’t believe we used to call you the black sheep!”

At 29, Dave was broke, living in a small apartment near Boston and wondering what to do after ten years in a local rock band. “I looked around and thought, If I don’t do something, I’ll be stuck here forever.”

He started a landscape company, buying his equipment on credit. When business literally froze over that winter, a banker friend asked if he’d like to renovate a foreclosed home. “I’m a terrible carpenter, but I needed the money, so I went to some free seminars at Home Depot and figured it out as I went,” he says.

After a few more renovations, it occurred to him: Why not buy the homes and sell them for profit? He took a risk and bought his first property. Using the proceeds, he bought another, and another. Twelve years later, he owns apartment buildings, worth $143 million, in eight states.

The Biggest Secret? Stop spending.
Every millionaire we spoke to has one thing in common: Not a single one spends needlessly. Real estate investor Dave Lindahl drives a Ford Explorer and says his middle-class neighbors would be shocked to learn how much he’s worth. Fitness mogul Rick Sikorski can’t fathom why anyone would buy bottled water. Steve Maxwell, the finance teacher, looked at a $1.5 million home but decided to buy one for half the price because “a house with double the cost wouldn’t give me double the enjoyment

source : credit to :
http://shine.yahoo.com/event/financiallyfit/5-secrets-of-self-made-millionaires-1370279/
Posted by Cikgu Murni


Salam, Sebagai blogger kebanyakan kita menggunakan blog untuk menulis pandangan kita, pendapatan dan ada yang sebagai diari untuk dikongsi bersama pembaca yang lain. Sambil - sambil 'blogging' kita benarkan iklan masuk ke dalam blog kita seperti nuffnang, google adsense. Iklan ini dibayar berdasarkan perklik ke atasnya. Ada persoalan mengenai hukum pengiklanan sebegini. saya paparkan dari blog ustaz Zaharuddin untuk peringatan saya dan paparan sahabat - sahabat semua

Salam ustaz, saya nak bertanya pasal satu advertisement blog yg bernama nuffnang ni. kalau kita letakkan subscribe nuffnang dan google adsense di blog, kita akan dapat duit upah kerana telah mengiklankan sesuatu produk. Soalan saya ialah, boleh ke kita ambil duit yang diberi dan apakah status duit tersebut? Harap UZAR dapat ulas. terima kasih

JAWAPAN

Saya tidak pernah meneliti perjanjian yang diletakkan oleh pihak Nufnang dan Google Adsense, justeru saya sukar untuk saya memberikan jawapan yang tepat dan specifik kepada kedua-dua penyedia ruang iklan tersebut.

Namun untuk tidak mengecewakan pihak yang bertanya, saya akan memberikan jawapan umum yang berupa panduan ringkas untuk menyemak status hukum dalam hal-hal yang melibatkan iklan dan bayaran darinya.

Sefaham saya, isu utama dalam hal ini adalah upah yang diberi kerana membenarkan ruang web atau blog kita digunakan bagi tujuan pengiklanan oleh pihak nuffnang dan google adsense, hasil dari kemudahan yang diberikan itu, kedua pihak tadi akan memberikan upah tertentu menurut cara tertentu.

Dari sudut aqad atau kontrak, susbstance atau inti utama kontrak sebegini jatuh dalam kategori aqad ‘menjadi wakil dengan tawaran upah tertentu' atau wakalah bil ujr. Atau lebih tepat, dalam hal ini pemilik web menjadi wakil memanjangkan iklan syarikat-syarikat dan produk yang tersenarai dalam senarai panjang google dan nuffnang (kerana biasanya bukanlah google dan nuffnang mengiklan barangan mereka sendiri tetapi barangan dan produk pihak lain)

Dalam konteks ini, kita selaku pemilik web dan blog dikira menjadi wakil pihak nuffnang and google untuk menyebarluaskan iklan mereka, sebagai timbal balas, ganjaran akan diberikan kepda pemilik web atau blog, berdasarkan formula kiraan tertentu sama ada berdasarkan jumlah klik dan sebagainya.

Secara ringkasnya, bagi menentukan hukum dalam hal ini beberapa perkara perlu diambil kira iaitu:-


* 1) Autoriti : Autoriti pihak yang menyediakan tawaran, dalam konteks ini adalah Nuffnang dan Google. Jika telah disemak dan dipastikan kedua-dua pihak mempunyai kredibiliti untuk melunaskan janji dan tawarannya, satu peringkat semakan hukum telah lulus. Peringkat ini penting bagi memastikan tiada unsur gharar dalam penawaran mereka.




* 2) Upah dan cara kiraan : Jumlah upah dan cara pengiraannya MESTILAH diberitahu dengan jelas dan boleh difahami oleh pihak pelanggan (kita). Jika perkara ini telah berjaya dipastikan dan difahami sebaiknya, tatkala itu lulus peringkat kedua semakan Shariah.


* 3) Kandungan iklan : Kandungan iklan yang dipaparkan. Jika sekiranya kandungan yang terbit di ruangan iklan yang disediakan untuk google dan nuffnang itu memaparkan iklan yang TIDAK HALAL, seperti gambar wanita tidak menutup aurat, permainan berunsur judi, iklan forex trading, bank riba dan pinjaman riba dan apa sahaja iklan yang tidak halal, tatkala itu upah yang diterima kerana mengiklankannya juga turut haram sebagaimana kandungan iklan tersebut.


* Prinsip Islam jelas dalam hal ini, setiap promosi produk dan iklan yang haram adalah haram juga mempromosikannya, maka setiap upah atas promosi sesuatu yang haram juga jatuh di dalam kategori haram. Dalilnya terlalu banyak antaranya adalah laknat nabi terhadap setiap golongan yang terlibat dengan arak, demikian juga riba. Juga firman Allah yang melarang kerjasama dalam hal yang membawa dosa dan permusuhan.



Saya difahamkan bahawa terdapat fungsi ‘filter' atau pemilihan iklan yang boleh kita benarkan terpapar di web kita. Namun begitu, masih terdapat juga iklan-iklan yang tidak sewajarnya tersiar dan di luar kawalan pemilik web. Justeru, dalam menentukan keharusan penggunaan kedua-dua Nuffnang dan Adsense, hal seperti ini mestilah terlebih dahulu dipastikan terkawal dengan sempurna.


* 4) Cara pembayaran ; Hal ini mestilah juga disemak dengan teliti bagi memastikan tiada unsur penipuan dan gharar.


KESIMPULAN

Jika keempat-empat peringkat iaitu semua lulus dan berjaya mematuhi hukum Islam, tatkala itu upah yang kita perolehi juga turut halal, demikian juga sebaliknya.

Perlu diingat sekali lagi, tulisan saya ini TIDAK MEMBERIKAN SEBARANG PENGESAHAN terhadap penggunaan google adsense dan Nuffnang, ia hanya memaklumkan garis panduan yang perlu diambil kira oleh sesiapa yang ingin menyediakan ruang iklan kepada kedua pengendali iklan terbabit.

Sekian

sumber : http://www.zaharuddin.net/content/view/926/72/
Posted by Cikgu Murni
Monday, May 17, 2010 at 2:24 AM | 5 comments  
Selamat hari guru kepada guru - guruku ( guru tadika, guru sekolah, guru universiti, guru pengalaman hidup ). Kerana mu juga aku telah menjadi guru kepada murid - muridku. Semoga aku telah memberi terbaik untuk murid -muridku. Yang paling indah jadi guru adalah melihat pelajar - pelajar berjaya dan menjadi Orang. Orang adalah manusia yang bertanggungjawab pada agama, negara dan sudah tentu aku ingin melihat mereka berjaya. Mudah - mudahan bila dah jadi orang besar, ingat juga pada cikgunya yang ini. Benarkah : Kalau pelajar tak lulus, cikgu yang salah ajar tapi kalau pelajar berjaya..hasil usaha pelajar itu sendiri ???



Makan malam bersama pelajar ( 2010 )




graduan ( 2009 )
Posted by Cikgu Murni

Salam,

Cikgu menerima sebuah email dari seorang sahabat berserta sekeping gambar.Tak tahu daripada sumber asal gambar ini cuma Cikgu nak share dan minta pendapat apa yang dapat diceritakan mengenai gambar ini.

Bagi cikgu :
1. Kasih abang pada adik
2. Kita selalu rasa tidak cukup dengan apa yang ada tapi sebenarnya ada yang
lebih memerlukan.
3. Adakah kita seorang yang perihatin dengan anak - anak yang susah atau
4. Ia adalah suatu sindiket meminta sedekah..

Wallahualam.
Posted by Cikgu Murni
Di negara luar, recycle atau produk dari sampah telah diusahakan secara komersial. tengok video ini tapi jangan pula lepas ni banyak lori - lori kat Malaysia yang hilang tayar sebelah. Tak dapek nak nolong..



Nak tahu lagi produk apa yang boleh dibuat dari sampah..dapatkanlah ebook cikgu Harta Dari Sampah ..he he he ( RM30 sahaja )
Posted by Cikgu Murni


Jangan sekat kretiviti anda dalam berniaga. Selagi ia tidak dianggap berdosa atau suatu yang menyalahi undang – undang negara dan adat tatusila kemanusian, jalankan perniagaan apa dan bagaimana yang kita mahu sebaiknya. Pedulikan kata – kata orang yang akan membunuh semangat kita ( sebb itu kata orang kalau nak berniaga suatu produk jangan mula dengan orang yang kita kenali dahulu ). Manusia diciptakan Allah unik, cara berfikir tidak sama.

5 perniagaan yang gila – gila dan ada yang bengong tetapi menghasilkan pulangan lumayan





1. milliondollarhomepage
Seorang remaja berumur 23 menghasilkan laman web million dollar homepage dimana beliau menjual pixel di dalam satu laman web. Setiap pixel boleh digunakan untuk meletakkan logo syarikat. Walaupun agak gila idea tetapi ia telah menjadikan beliau jutawan.



2. Doogles
Sebuah laman web yang menjual kaca mata untuk anjing. Ish biar betul.. Memang betul. Ada yang sayang binatang peliharaan mereka seperti anak mereka sendiri. Selain cermin mata ada pelbagai lagi assesori untuk anjing.

miilion


3. Antennaballs (http://antennaballs.com/)

Tambah gadget seperti bola pada antena kereta anda biar nampak cantik, bergaya dan menepati ciri – ciri pada diri anda.



4. luckybreakwishbone (http/luckybreakwishbone.com )
Anda ingin menjejak kaki ke bulan atau kebintang, kahwin dengan anak raja ? Patahkan wishbone dan pasang niat dan bayangkan cita – cita anda itu tercapai.



5. Figdeck -( http/fitdeck.com/)
Anda ingin bersenam tanpa merasa letih ? Jangan risaukan, tak perlu beli ‘ dumbell dan alatan sukan lain. Bersenamlah dengan hanya bermain kad yang menunjukkan bagaimana cara untuk bersenam. Pilihlah senaman apa yang anda inginkan.

Posted by Cikgu Murni Labels:
Sunday, May 9, 2010 at 11:08 PM | 16 comments  


foto : kredit kepada kedaidiamond.wordpress.com

Hari ini masih sibuk dengan tugas di pejabat. hampir pukul 7 mlm sampai ke rumah. Bertalu - talu cikgu menerima ucapan hari ibu dari semalam hingga ke hari ini. Selepas solat cikgu talipon ibu untuk mengucapkan selamat hari ibu. Tergenang airmata bila mengingatkan ibu. Bukan tak selalu jumpa namun masih belum memberi yang terbaik untuknya dan tidak boleh selalu berada hampir dengannya. Ketahuilah ibuku sayang, kekuatanku ini adalah hasil didikanmu, kejayaan yang pernah ku lalui adalah kerana doamu. Mudah2an aku bisa menjadi ibu yang baik untuk anak - anakku.

Orang kata aku lahir dari perut ibu..
Bila dahaga, yang susukan aku.. ibu
Bila lapar, yang suapkan aku..ibu
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ibu
Kata ibu, perkataan pertama yang aku sebut.. Bu!
Bila bangun tidur, aku cari.. ibu
Bila nangis, orang pertama yang datang ..ibu
Bila nak bermanja... aku dekati ibu
Bila nak bergesel... aku duduk sebelah ibu
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya ibu
Bila nakal, yang memarahi aku... ibu
Bila merajuk... yang memujukku cuma..ibu
Bila melakukan kesalahan... yang paling cepat
marah..ibu
Bila takut... yang tenangkan aku.. ibu
Bila nak peluk... yang aku suka peluk..ibu

Aku selalu teringatkan ..Ibu
Bila sedih, aku mesti talipon... Ibu
Bila seronok... orang pertama aku nak beritahu... Ibu
Bila bengang.. aku suka luah pada ..Ibu
Bila takut, aku selalu panggil.. "ibuuuuuuuuuuuuu! "
Bila sakit, orang paling risau adalah ..Ibu
Bila nak exam, orang palin g sibuk juga Ibu
Bila buat hal, yang marah aku dulu..Ibu
Bila ada masalah, yang paling risau.. Ibu
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. Ibu
Yang selalu masak makanan kegemaranku. . Ibu
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku, Ibu
Yang selalu berleter kat aku.. Ibu
Yang selalu puji aku.. Ibu
Yang selalu nasihat aku.. Ibu
Bila nak kahwin..
Orang pertama aku tunjuk dan rujuk... Ibu

Aku ada pasangan hidup sendiri
Bila seronok... aku cari pasanganku
Bila sedih... aku cari Ibu
Bila berjaya... aku ceritakan pada pasanganku
Bila gagal... aku ceritakan pada Ibu
Bila bahagia, aku peluk erat pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat Ibuku
Bila nak bercuti... aku bawa pasanganku
Bila sibuk... aku hantar anak ke rumah Ibu
Bila sambut valentine... Aku hadiahi bunga pada
pasanganku
Bila sambut hari ibu... aku cuma dapat ucapkan Selamat
Hari Ibu
Selalu... aku ingat pasanganku
Selalu... Ibu ingat kat aku
Bila..bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila.. aku nak talipon Ibu
Selalu... aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... . aku nak belikan hadiah untuk Ibuku


SUMBER
http://istimewa2u.blogspot.com/2008/05/puisi-ibu.html
Posted by Cikgu Murni



gambar hiasan

Salam, selepas magrib tadi ( ketika masih bertelekung ), anak cikgu yang sulung (darjah 6) mendekati cikgu ( Muaz namanya ) dan tiba2 dia berkata 'ehh hari apa hari ini ( dengan gaya seolah2 memikirkan sesuatu )sambil mengeluarkan coklat cadbury yang berharga RM1.50 dan berkata Selamat Hari Ibu mama. Sebaknya dan gembira cikgu dengan pemberian anak. Pemberian Ini adalah kali pertama anak cikgu sempena hari ibu. Doa cikgu semoga anak - anak cikgu menjadi anak yang soleh.


SEMPENA HARI IBU

Untuk pengetahuan sahabat budiman, cikgu adalah penulis Harta Dari Sampah. Sempena hari ibu ini Cikgu ingin memberi diskaun ebook cikgu iaitu RM 20 daripada harga asal RM30 jika membeli direct dari link sideincomibu ini. Terhad untuk 2 hari sahaja sehingga Rabu ini ( 12 Mei 2010 ).Ingin mengetahui serba sedikit ebook ini ? download edisi percuma di banner sebelah kanan.
Posted by Cikgu Murni



http://lot.my/static/bengkel/

Salam, ada bengkel usahawan - cara membuka gerai online oleh UTUSAN. Diadakan bulan MEI. Hanya RM150 sahaja.
Posted by Cikgu Murni



gambar hiasan


Peringatan kepada ku...

JANGAN KEDEKUT MENCARI ILMU

Di dalam kepala kita masa mencari ilmu sudah berlalu. Ia adalah masa ketika ketika di bangku sekolah ( belajar sakan nak pass periksa dan masuk universiti ),kemudian masuk universiti ( belajar sampai pening nak jadi Engineer cita – cita cikgu dolu - dolu ), disini Mak Ayah sanggup bergadai untuk menghantar anak – anaknya ke universiti. Lepas tu kerja dan kerja. Bila nak pergi kursus , tunggu kompeni hantar. ( free.. ), itu pun untuk menambahbaikkan bidang kerja cikgu. Tapi...jarang – jarang kita pergi kursus berbayar ( Tanggung sendiri ), membeli buku yang mahal sedikit untuk menambah ilmu untuk tujuan kekayaan ( tapi kalau kursus itu sebut gerenti jadi jutawan, cikgu pasti ramai yang hadir...namun itu adalah kursus memancing duit anda ).

Dalam islam jelas, kalau hendak dunia, perlu ada ilmu dunia dan kalau hendak akhirata perlu ilmu akhirat dan kalau mahu kedua – duanya perlu ada ilmu dunia dan akhirat. Seorang Doktor jelas tidak akan menjadi doktor kalau ilmunya kejuruteraan. EHH nak kaya pun kena ilmu ? Pasti... Pencuri sekarang pun berteknologi maklumat untuk mencuri duit orang apatah lagi kita yang mencari peluang perniagaan, mencari side income dan yang belum kaya ( jangan kata tidak akan kaya raya ) dan mahu jadi jutawan. Memang boleh berjaya dengan ‘ try and error ‘ namun lagi cepat berjaya kalau berguru terus kepada tokeh atau pakar nya sendiri.

Berguru dengan Chef Wan tidak sama dengan berguru dengan Makcik Joyah walaupun kedua – duanya hanya untuk membuat nasi lemak. Tajuk kursus Chef Wan mungkin ‘bagaimana menghasilkan nasi lemak yang pelanggan yang sama akan makan setiap hari ‘ manakala kursus Makcik Joyah mungkin sekadar ‘ Cara masak Nasi Lemak ‘. Sudah tentu ‘ do and don’t ‘ tidak ditulis di dalam buku – buku serta di mana lubang – lubang duit terkini dibocorkan di dalam akhbar. Berapa keluar duit untuk ilmu kaya ? Di dalam blog jutawan internet Irfan Khairi ada menyebut dia pernah mengeluarkan 90% dari pendapatannya untuk ilmu ke arah kekayaan. SAYA , ANDA ??? pikirlah sendiri
Yang lain : JANGAN KEDEKUT BERSEDEKAH DAN MEMBERI ILMU
Posted by Cikgu Murni