My lovely friends

NAK TENGOK MACAMANA PROSES KEK LAPIS DI BUAT ? TU DIA , MASUK DALAM PEMBAKAR, RATAKAN,BAKAR, TEKAN, BAKAR , TEKAN ( ULANG SAMPAI 12 KALI ) BARULAH SIAP. X LEH DUDUK NANTI HANGUS.









SAYA MENCARI EJEN, SAPA YG BERMINAT





ADA LAGI ...YG SUSUN COMPLEX HANYA 400GM HARGA SAMA TAPI FOR FAMILY PILIHLAH LAYER, SAMA JENIS, RASA SAMA, LEBIH BESAR





BAYANGKAN BELI2 KEK LAPIS TAPI X SEDAP, PAHIT. YG NI SEDAP, KURANG MANIS
TIADA PENGAWET.





BERAT : 1/2 KG - RM20 ( MIN 6 PCS )

BERAT : 1.5 KG TO 1.6KG - RM58 ( MIN 2 PCS )

X TERMASUK POS LAJU - POS LAJU SETIAP 1/2 KG RM7

TAK LARAT NAK UPLOAD, ADA BERJENIS2 . EMAL KALAU BERMINAT
Posted by Cikgu Murni
Jika anda ingin menjalankan perniagaan sambilan dan menggunakan internet sebagai medium pemasaran yang mana satu yang anda rasa lebih baik untuk dijual samada makanan atau barangan kering ? YANG MANA ANDA PILIH ?




Jika anda mampu menyediakan makanan yang susah disediakan, mahal penyediaannya atau remeh malahan tahan lama jadi produk ini sesuai dibuat sebagai produk perniagaan. Walaubagaimanapun jika anda bekerja, anda juga perlu memikirkan masa penyediaan makanan dan bila anda menyediakannya. Ialah sudahlah kerja 8 hingg 5 petang, balik kena menyediakan makanan untuk dijual. Jangan sampai prestasi kerja anda terganggu. Teringat saya cerita cerekarama ( tak ingat tajuk )bagaimana seorang itu berniaga bahulu sehingga buka puasa pun bahulu disediakan untuk anak dan suami. Kualiti dan rasa makanan yang konsisten perlu juga dijaga untuk memastikan keberterusan jualan produk anda.

Suatu yang amat menarik ( malahan bangga ia dibuat oleh orang kita )yang saya ingin saya bincang bersama adalah perniagaan penyediaan makanan dan menghantar makanan terus pada pelanggan online MANGKUK TINGKAT.com. Mangkuk tingkat.com akan melantik ejen2 di merata tempat untuk menyediakan dan penghantar makanan di tempat – tempat tersebut.






Produk bukan makanan mempunyai banyak potensi untuk di pasarkan menggunakan internet dimerata tempat seluruh dunia. Lihatlah portal perniagaan internet sepert Ebay, lelong.com , tak kiralah samada barang tersebut baru atau telah digunakan. Malahan ada yang menjual kapal terbang menggunakan portal ini. Di Malaysia wanita boleh menjual produk mereka khusus diportal perniagaan wanita iaitu seperti di wanitamelayu.com dan wanita .




Antara lain yang perlu difikirkan oleh mereka yang ingin berniaga adalah kos penghantaran serta bagaimana menghantarnya samada menghantar sendiri atau menggunakan pos. Bagi mereka yang menyasarkan pelanggan berada di lingkungan kawasan anda tinggal atau kerja tidak mengapa. Bayangkan kalau produk anda berharga RM5 tetapi kos pos RM20. Bagi yang menjalankan ia secara ’ side income ’ harus memikirkan siapa yang akan menghantar barangan anda ke pejabat pos atau ketempat pelanggan.


Kualiti barang perlu dijaga untuk menaikkan nama baik perniagaan anda. Ingat ! ia akan diceritakan mulut ke mulut, forum ke forum dan sebagainya. Pembungkusan barangan jangan ambil remeh. Jangan sebab menghantar barangan menggunakan pos, anda hanya membungkus dengan suratkhabar cincai. Pelanggan suka kalau penjual ’ appreciate ’ mereka. Akhir sekali pilihlah yang mana sesuai dengan anda . Apa pendapat anda ?
Posted by Cikgu Murni
Sunday, March 15, 2009 at 10:05 PM | 1 comments  




This is a story of Madam Hasnah, who starts generate side income by decorating flowers.
Let us listen to her story

I was privileged & and thank for your interest to share my “hobby “

My “favorite hobbies are gardening , tailoring and cooking”. If feel like to or “ really in good mood” nothing will stop me of doing my favorite hobbies. Flower arrangements are just like gardening. It has to be natural. I do this most for my home.




When it started become my “extra income” ? Back in 2004, a few of friends came to my house and they are impressed with my “old flower” which they thought I bought it from the florist. And it’s begin. One of my friend’s daughter is getting married during the school holiday which she offer to do the “hantaran” and later decorating the “bilik pangantin”. Guest what? It’s really encourage me “hobby vs. income”. My “hobby vs. income” become a mouth spread within “my friends only”.



2006, I started with new concept “flower arrangement for festive season”: Hari Raya and Deepavali. For the first time and the result is very encouraging and make me continue this ”hobby” as my extra income until today. This is much easier, the arrangement is “my own concept” but definitely we have to think of the people that you wanted to sell.


Besides that I also do refurbish “old flower”: wash, fixed and do the arrangement as you wish/concept. The charge is cheaper, price between R35-RM75 depends on the size and material added such as flower and leaves and etc. I also do fresh flower arrangement (I do this for convocation /base on order) and do decorating new house “big bouquet for living room” .



However decorating the hantaran and bilik pangantin must tidiest, you have to meet the pangantin in person, find out their concept, favorite colors and event room finishing but definitely with “extra income” and most important it is actually my hobby.



Please feel free to contact me at 017 2179837.
Posted by Cikgu Murni
Kek lapis Sarawak


Perniagaan fizikal ke 2 iaitu kek lapis sarawak


Features - Memang sedap, kurang manis, tahan lama ( lebih sebulan )

Safety - Tiada bahan pengawet

Working Process – Dibuat 100% traditional

Tukang masak : 6 tahun pengalaman buat kek lapis khusus utk jualan.


Nanti saya akan simpulkan daripada perniagaan yang saya buat.

Berminat untuk menjual kek lapis saya bolehlah dapat sideincome

TELL ME ABOUT YOUR EXPERIENCE DOING SIDE INCOME
Posted by Cikgu Murni
12 Punca kegagalan peniaga bumiputera - Kajian yang dijalan sekumpulan pensyarah MEDEC Shah Alam ke atas perniagaan bumiputera yang gagal

1. Tahap ketrampilan yang lemah
2. Hutang melebihi harta yang dimiliki.
3. Alat pengurusan seperti carta organisasi,huraian tugas, rancangan
perniagaan jarang digunakan.
4. Usahawan tidak mempunyai latihan dan pengalaman dalam bidang yang diceburi.
5. Rakan kongsi memberi masalah kepada perniagaan.
6. Usahawan tidak mempunyai rancangan untuk mendorong/memotivasikan pekerja.
7. Peniaga tidak menjalankan penyelidikan pemasaran sebelum memulakan perniagaan.
8. Lokasi perniagaan yang tidak sesuai.
9. Laporan kewangan disediakan tanpa mengikut cara yang betul.
10.Usahawan tidak memahami peraturan undang – undang yang perlu dipatuhi.
11.Masalah kualiti produk dan perkhidmatan.
12.Sebahagian usahawan mempunyai imej diri yang lemah serka kurang kecekalan dan
kemampuan untuk menyakinkan orang lain.


Source – Wan Liz Ozman Wan Omar dan Sulzari Mohamed, 2002. Memperkasakan usahawan. Kuala Lumpur: Utusan Publication & Distributors Sdn. Bhd.
Posted by Cikgu Murni





Salam,,maaf lama x update. Bukan apa baru buat side income jual selimut/kain cadar kat opis. spec barang : Kain cotton yang ditampal. Tengoklah contoh - contoh gambar ni. Berapa luas/bidang : tengoklah perbandingan dengan anak teman ni ( umur 1 1/2). Tengah cari siapa berminat nak jadi ejen. Tak larat lah nak gi opis ke opis. Boleh sama - sama untung. share profit kata orang. Minimum 5 helai je kalau nak jadi agen. emallah kalau sapa berminat. Lupe.. area kajang, bangi je senang teman nak hantor.
Posted by Cikgu Murni
Monday, March 2, 2009 at 3:15 AM | 0 comments  
NAMA BUKU : 117 IDEA BUSNES LUAR BIASA

Persoalan ini tentunya yang bermain di fikiran anda. Ebook ini adalah kompilasi perniagaan yang luar biasa yang di buat oleh bukan sahaja masyarakat malaysia malahan seantero dunia. Ia di tulis oleh saudara Tazilan.



So What ? Apa kaitan nya dengan perniagaan ?
Dalam kita mencari perniagaan antaranya yang pernah saya sebut adalah unik. Bila anda unik , persaingan anda kurang lancar akan meletup – letup. Perniagaan bukan hanya sekadar jual tudung, kueh sahaja.

Kekadang Idea tu Nampak BODOH tapi hasilnya…melambak pelanggan mencari.
Kekadang Idea tu Nampak Simple tapi …manafaatnya sangat banyak.

Contoh ….Ada 117 contoh perniagaan di dalam buku ini


1. Percayakah anda bukan hanya ikan sahaja boleh dipelihara dirumah tapi katak. Grow a frog adalah satu laman web yang menjual kit menternak katak. Ia mengandungi peralatan memelihara katak, makanan katak dan sebagainya.





2. Di Malayisa, Hantu takut dengan kita bukan kita takut dengan hantu lagi dah

Di Malaysia, semua markas – markas hantu akan menjadi tempat pelawat dan pelancong sekarang. Ada sebuah syarikat yang menjalankan perniagaan melawat tempat – tempat berhantu ..Di Malaysia, bukan di luar negara.




3. Dr Irafan Khairi jutawan internet. Antara perniagaan awal beliau adalah peta Malaysia. Beliau mendapati menjual peta Malaysia adalah antara paling senang untuk diniagaakan.





PERCAYALAH ..SAYA SENDIRI MEMBELI DAN MEMBACANYA. SAYA YAKIN IA DAPAT MEMBANTU ANDA…….SILA KLIK PADA BANNER SEBELAH KANAN UTK KETERANGAN LANJUT PRODUK EBOOK INI,
Posted by Cikgu Murni